paint swatch   Szinekről

Hogyan hatnak a színek az érzelmeinkre!

A színeknek és a fényeknek nagyon fontos szerepük van, kiemelkedő hatást gyakorolnak hangulatunkra, érzékeinkre. A falfestést is tekinthetjük egyfajta színterápiának. A megfelelő szín az otthonunk falán hihetetlen hatást tud gyakorolni ránk. A színeknek komoly szerep jut a dekorálásban. Amikor környezetünk színeit magunk választhatjuk meg, nem tudatosan választunk, általában a személyiségünket kifejező vagy erősítő színek mellett döntünk, tudat alatt. Épp ezért, egy jó festő, mielőtt elkezdené a munkát, alaposabban megismeri a "pácienst", hogy végül az illető személyiségéhez igazítsa munkáját. 

Nem elég a festés kivitelezése, az is fontos szempont, hogy a megrendelő valóban otthonosan érezze magát. Nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy bárki megállapítsa: egyes színeknek nyugtató, másoknak pezsdítő, izgató, illetve közömbös hatásuk van. A színek kiválasztásában sokan hagyatkoznak az ösztöneikre, ám nekik sem árt, ha tisztában vannak a színek hatásával és szimbolikus jelentésével. Egy-egy színtartományon belüli végtelen sok árnyalatból lehet kiválasztani azt, amelyik a legjobban tetszik. Például a vörös a halvány rózsaszíntől a mély bíborig, a kék a világos égszínkéktől a viharos tenger színéig terjed. Lakásunk színvilágát tudatosan is kiválaszthatjuk, ismerve a színek hatásait és önmagunkat.

Segítünk a döntésben!

Milyen színeket használjunk
festésnél, lakberendezésnél?

Hogy milyen színeket választ otthonába, részben ízlés kérdése. Azonban nem árt tudni milyen benyomást keltesz,  illetve milyen hatással lesz hangulatodra.

Piros

A vér, a szexualitás, a tűz színe. Nem érdemes a szobát pirosban gondolni. A piros egy annyira erőteljes szín, hogy önmagában veszély érzetet kelt. Hosszútávon senki sem érzi benne jól magát. Ha megszálltok egy hotelben és a szoba színe piros, akkor arra az estére nagyon jól fogjátok élvezni egymás jelenlétét, de ha hosszú távra otthonra is berendezkedtek így, akkor előfordulhat, hogy 1-2 hónap és beleőrültök.
A pirosat narancssárgával foghatod vissza, de a legjobb választás, ha nagyon szereted ezt a színt, hogy egy semleges színbe (fehér, szürke, zöld) raksz kevés pirosat. Például: piros ülőgarnitúra vagy piros kiegészítők vagy a bútorok élei pirosak stb.
A pirosat régen a királyok korában arannyal vegyítették. Így a szín igen fennkölt hatást ér el. A mai világban inkább étkezőben vagy nappaliban, ha ragaszkodsz hozzá.

Bordó

Hasonlóan a piroshoz veszélyes szín. De lehet többet használni belőle a szobában, hisz nem a veszélyt jelenti. Az elegancia színe. Arannyal keverve meg aztán. Sötét karaktere miatt összenyomja a szobát és téged is szorongatni fog. Ez a szín is inkább kiegészítő színként működik.

Narancs

A narancs a boldogság és a tűz keveréke. A narancssárgát jól lehet díszíteni sárgával és pirossal. Igaz tüzes, impozáns környezetté válhat a szoba. Fázni nem fogsz benne. De lehet frusztráló szín is. Ha eltúlzod a színt ideges lehetsz. És nem a zöld növények a legjobb megoldás ilyenkor. Inkább fehérrel csitítsd a környezetet.

Barack

Nem ritka szín. Alig van lakás, ahol legalább egy szobának a fala nem ebben a színben pompázna. Hát igen. A halvány barack szín a pasztellszínek közé tartozik. Nem tud idegesítő lenni, és szinte minden szín megfér a társaságában. Erős, intenzív változata is nyugtató tud lenni, de amikor a keverésben vagy a kiegészítőkben túlzásba visszük a pirosat, akkor izgatottá válhatsz, nem épp tökéletes hálószoba színnek.

Sárga

A sárgát, ha jól használod, akkor pozitív szín, ha rosszul, akkor a veszély színe. A napsütés, a boldogság, energia színe. Feltölt energiával, de ha túlzásba viszed vagy rossz árnyalatát fogod meg, akkor ideges leszel tőle és szorongani fogsz. Érdemes más színekkel használni. Fehérrel és zöld növényekkel kombinálva nagyon jó kis vitalizáló energiabombát állíthatsz össze.

Zöld

A megszokott zöld készítés a kék és a sárga keveréke. A két szín közti színskálában természetesnek ható zöldeket lehet találni. Ha több kék van benne sötétebb, ha sárga világosabb, olyan mint a rügy.
A zöld egy nagyon nyugtató és relaxáló szín. Valami csodás összképet lehet kihozni, ha pisztácia falaid vannak, természetes fa színű bútoraid, majd fehér és sárga kiegészítőid. Így már nem csak nyugtatni fog, hanem frissíteni is.
A zöldet kékkel is érdemes keverni. Kiegészítő szinten.

Kék

Ha a falaidat kékre fested és zöld és színes kiegészítőkkel bombázod tele, akkor vízeséshez közeli élményed lehet otthon. 
A kéknek érdemesebb a világosabb árnyalatait választani, így nem olyannyira nyomasztó. Aki kék színt választ jól jár vele, hisz nagyon sok színnel jól mutat.

Barna

A föld színe. Barátságos, meleg színnek mondják. Miért ne vidd túlzásba: barlangban akarsz lakni? A barna nagyon divatos szín, ha narancssárgával, pisztácia zölddel vagy kékkel emeled ki, illetve díszíted. Ez most nagyon divatos a fiatalok körében.

Rózsaszín

A rózsaszín gyermekeknek, hát főképp kislányoknak a legjobb. Serkenti az agysejteket, segít koncentrálni, könnyíti a tanulást. Nagyon jól tud mutatni fehér, piros vagy lila kiegészítőkkel, de az új módi szerint jól mutat pisztáciával is.

Fekete

Mostanában sokan használnak fekete színt a lakberendezésben, illetve falfestésben. Vigyázat a legnyomasztóbb szín, nem hiába a depressziósok színe. Ha mégis ezt választod, hogyan lehet kiküszöbölni a rossz hangulatot? Színekkel! Rengeteg élénk színnel és érdemes fehéret is használnunk. A négy falból csak egy falat fess feketére, amit a vele szembeni falon érdemes valahogy kompenzálnod, mondjuk egy nagyobb bútor darabbal. Ha az egész szobát feketére akarod festeni, akkor - főleg ma még divat is - fehér növény mintákat, ornamentikákat érdemes belefestened.

Fehér

A fehér, a tisztaság színe. Érdemes tisztán is tartani, mert a kosz meglátszik rajta. Nem a kórház színe. Megfelelő színekkel, anyagokkal, jól el lehet kerülni ezt a hatást. A fehér szín nyugtat, frissít, pihentet.

Hogyan hatnak a színek
a testre és a lélekre?

Körölöttünk a világ ezerféle színben pompázik, Használd a tónusok és árnyalatok gyógyító erejét, és máris szebben és színesebben látod majd a világot.
Piros

Melegséget áraszt. Energikussá tesz lelkileg és szellemileg egyaránt. Nem tartozik a pihentető színek közé, de egy hálószobában megállja a helyét, ha valaki szereti a szerelmet.

Narancs

Átmeneti szín a sárga és a piros között. A szellem és a libidó egyensúlyát szimbolizálja. Japánban és Kínában a szeretet és a boldogság színe. Vidámmá tesz, tágítja a teret. Beindítja a fantáziát, új ötleteket sugall. Emberszeretet tükröz, segít ellazulni. A buddhista szerzetesek ruhájának színeként a láng, a megvilágosodás fénye, az isteni szeretet kinyilatkoztatása.

Arany

Szent szín. Főleg a Maják, Aztékok, Inkák és az egyiptomiak számára, akiknek az arany a nap és a Logosz megtestesítője. Örök középpontot, gondoljunk csak az "arany középút" kifejezésünkre. A napfény, az isteni hatalom, a megvilágosodás, a halhatatlanság, a dicsőség jelképe. Az összes napistent, a vetés és aratás isteneit, a beért termést szimbolizálja.

Ibolya, Lila

Meditatív szín. Segít összpontosítani, kreativitásra ösztönöz. Növeli az önbizalmat és segíti az ellazulást. Ebben a színben egyesül a vörös aktivitása és a kék elmélyültsége. Misztikus szín, a kozmikus erőt szimbolizálja, az empátia és a megérzés színe. Misztikus élmények-, vagy a szerelem erős vágyát jelentheti. A mértékletesség színe.

Sárga

Az arany közeli rokona, tiszta formájában a fény színének számít. Nyíltságot, optimizmust, örömöt, reményeket jelez. Vágy a boldogságra, vidámságra, nevetésre, a korlátoktól mentes szabad viselkedésre, felszabadultság érzésre, intellektuális élményekre. Felvidít, pozitív gondolatokat ébreszt. Kitartásra ösztönöz, motivál, segíti a kapcsolatteremtő készséget. Ha vonzódik hozzá, akkor kíváncsiság, érdeklődés, tudásszomj, szellemi frissesség és a szabadság vágya az, ami az Ön pillanatnyi állapotát leginkább tükrözi.
A sárga világban:
Az örök fény, a felség, a hatalom kifejezője, emberek és istenek közötti közvetítés jelképe. A világos- vagy aranysárga a jóság, a hit, a megérzés, az intellektus színe. A narancssárgába hajló sárga a Nap, a melegség szimbóluma; az isteni szeretet, a bölcsesség színe. A zöldessárgát viszont a halálhoz, az irigységhez, a hitszegéshez társították. Júdást gyakran ábrázolják ebben a színben. Ilyen a kén színe is, amellyel a keresztény hitvilág szerint az ördög a poklot fűti.

Zöld

A természet, a nyugalom, a bizalom, a remény, a hit, az újrakezdés színe. A zöldet még az iszlám színeként, és a növekedés jelképeként is számon tartjuk. A fejlődés, megújulás, önbizalom, határozottság igényére mutat rá. A kölcsönös bizalmon és szereteten alapuló kapcsolat vágyát fejezi ki. Lazító és regeneráló hatású, az elégedettség érzését kelti bennünk.

Kék

Egyrészt a hideg színe, de egyúttal a befogadónak, a felvevőnek, vagyis a női princípiumnak a színe is. Mélységet, elsüllyedést és passzivitást is jelent (tenger). Hűvösséget, tisztaságot, csendességet áraszt, a tengereket és óceánokat felidézve a végtelen szabadság érzését kelti. Segít kikapcsolódni.

Barna

A barna szín arra utal, hogy az ember nagy fontosságot tulajdonít kényelmének, családjának, otthonának, egészségi állapotának. Jelenleg a létbiztonság, anyagi és testi szükségletek, valamint a családi harmónia foglalkoztatja.

Rózsaszín

Mosolyra késztet, érzelmeket közvetít, védelmez és melegít. Nyugtató hatású erősíti önszeretetünket. Megszabadít belső aggodalmainktól, görcseinktől, túlzott kötelességtudatunktól.

Fekete

Nélküle lehetetlen volna a többi szín oly sokféle variációját megvalósítani. Tulajdonképpen nem szín, csupán a színek távollétére utal. Ahogy a fehér minden színt felölel, ezzel ábrázolva a tökéletességet, úgy a fekete minden fény és szín hiányát képviseli. Az asztrológiában a Szaturnusznak, a küszöb őrének a színe, nálunk a halál és a gyász színe.

Fehér

A fehér a töretlen fény színe, az aranyhoz hasonlóan csak a legelőkelőbbeket illeti meg. Ezen kívül a feltámadásnak és a halálnak a színe is, hiszen a feltámadáshoz előbb meg kell halni. Így aztán a szellemi újjászületés színe is. Nem meglepő, ha más országokban és kultúrákban, mint például Japánban, Indiában, a temetés színe fehér. Ez csak azon álláspont kérdése, amelyből a halált nézzük Sok országban a halotti virágok is fehérek, akárcsak azok a virágok, amelyeket az újjászületett mestereknek ajándékoznak. A lótuszvirág, a legteljesebb fejlettség szimbóluma sem véletlenül fehér Keleten a tökéletességet és az abszolút tisztaságot is szimbolizálja. A tisztaság színe. A fehér az egyetlen tökéletes szín, mert magába foglalja az összes többit. És számunkra is a tisztaság szimbóluma, hiszen a "hófehér", "hattyúfehér", "liliomfehér" szavaink ezt hivatottak kifejezni.

Hogyan tudunk színeket kikeverni?

A belső háromszögben találhatók elsődleges színek, az alapszínek: a sárga, a piros és a kék. Ezek semmilyen más színből nem hozhatóak létre, míg az összes többi szín ezek különböző arányú keveréséből állítható elő. Két elsődleges szín összekeverésekor kapjuk meg a másodlagos színeket. Ezek a lila, a zöld, és a narancs. Az elsődleges és a másodlagos színek keverékéből kapjuk meg a harmadlagos színeket.
 1. Három alapszínt különböztetünk meg: piros, sárga és kék. Különlegességük abban rejlik, hogy nem keverhetőek ki más színekből. Ezeket nevezzük alapszíneknek. A három szín teljes keveréke a fehér. Az alapszínekből kikeverhető színek pedig a másodlagos színek, melyek a következők:
  • piros + sárga = narancs
  • kék + sárga = zöld
  • kék + piros = bíbor, vörös

 2. Az alapszínek különböző arányával a következő színeket keverheted ki:
  • kevés kék + sok piros = barna
  • sárga + pici piros =narancssárga
  • sok piros + pici sárga =narancsos vörös
  • sok kék + kevés sárga =sötétzöld
  • kék + kicsi sárga =türkiz

 3. Egy elsődleges és egy másodlagos szín keverékéből születnek a harmadlagos színek.
  • sárga + pici barna =okker, vagy mustársárga
  • piros + fehér =rózsaszín
  • kék + sárga + fehér =menta
  • fekete + fehér = szürke
  • piros + kevés kék + fehér =krém, vagy bézs
  • sárga + fehér =vanília
  • kék + kicsi sárga =türkiz, esetleg azúr
  • kevés barna+sárga=arany vagy mustár színű lesz

Copyright © 2018 – Arany Szín Kft. - All Rights Reserved